Zážitky z Taiwanu

taiwanTaiwan.

Ostrov ležící v jihovýchodní Asii, který v roce 1544 objevili Portugalci, a dali mu název Ilha Formosa, což v překladu znamená „Krásný ostrov“. A že je opravdu o co stát!

Do nebe se tyčí téměř čtyři tisíce metrů vysoké hory s tajuplnými budhistickými svatyněmi, při pobřeží se táhnou nádherné pláže s průzračným mořem a modrou oblohou, a uprostřed velkoměsta stojí nádherné staré chrámy a pagody. Každý si tu přijde na své. Milovníci civilizace i panenské přírody. A právě sem se mi díky IFMSA naskytla možnost vyjet v srpnu 2013 na klinickou stáž.

0019 0003 0007 0014

Strávila jsem 4 týdny v Chung Shan Medical University Hospital v Taichungu. Dva týdny jsem strávila na oddělení neurochirurgie a dva týdny na oddělení plastické chirurgie. Na neurochirurgii pro mě pořádali ranní sezení v angličtině a připravili si pro mě i několik přednášek. Účastnila jsem se také ranní vizity. Ta probíhala v čínštině, což pro mě moc srozumitelné nebylo, ale snažili se mi podstatné informace přetlumočit. Většinu dne jsem pak strávila na operačních sálech. Na plastice neuměli tak dobře anglicky, takže tam jsem chodila jenom na operační sály a na ambulanci. Zato jsem si mohla zkusit úplně sama vyoperovat malé kožní nádory, dělala jsem převazy, šila jsem a vytahovala jsem stehy.

plastika nosu 3 plastika nosu 1 plastika nosu 2

Mezi nejoblíbenější zákroky plastické chirurgie patří zvětšování nosu

Nemocnice pro nás uspořádala i jednodenní rychlokurz čínské medicíny, což byl pro nás opravdu neopakovatelný zážitek. Doktoři praktikující čínskou medicínu jsou totiž na Taiwanu lékaři medicíny, a nikoliv léčitelé. Kromě studia západní medicíny studují ještě o několik let déle jejich tradiční medicínu a ordinují ji poté jako doplněk k západním metodám. Například akupunkturu používají na léčbu vedlejších účinků chemoterapie. Tedy úplně něco jiného než známe od léčitelů z Česka.

cinska medicina 4 cinska medicina 1 0025

„východní“ vs. „západní“ medicína

Samostatnou kapitolou je komunikace s pacientem. Ta je zde na špičkové úrovni. Aby taky ne, když si je pacienti nahrávají na iPhone pro případné soudní spory! Byla to další věc, nad kterou jsem jen kroutila hlavou. Upřímně se děsím, až tahle posedlost moderními technologiemi dorazí i k nám a pacienti si nás všichni začnou nahrávat na mobil nebo na chytré hodinky.

Taiwanci milují moderní technologie a výškové budovy

Taiwanci jsou navíc neuvěřitelně milí a ochotní lidé, kteří by pro vás snesli modré z nebe. Stačilo jen něco říct, např. „Potřebovala bych jít nakoupit vodu na kolej“, a za chvíli už stáli ve dveřích s celým kartonem PET láhví. Každý z nás dostal po příjezdu dva Contact Persons. Ti nás všude doprovázeli, organizovali pro nás výlety a také společenský program. Snažili se nám přiblížit místní kulturu a zvyky. Naučili nás například správný způsob modlení v budhistickém chrámu nebo si pro nás nachystali lekci čínské kaligrafie. Vymysleli pro nás opravdu skvělý program, na který budeme ještě dlouho vzpomínat. Byl to prostě zážitek.

0015 0018 0020 0021

Hlavní náboženství na Taiwanu jsou budhismus a taoismus

Za zmínku pak stojí i jejich kult Evropy, zvláště pak Prahy. Snem každého Taiwance je totiž navštívit Evropu, a to nejlépe Prahu a Paříž. Tak, jako je pro nás asijská architektura a asijské myšlení velmi exotické a tajemné, oni jsou zase fascinováni našimi hrady a zámky, kostely i módou a stylem života, Vánocemi, ježděním na hory a lyžováním. Vzhledem k tropickému klimatu, které na Taiwanu panuje, totiž drtivá většina Taiwanců viděla sníh jenom v televizi. Život v Evropě si představují jako z pohádky a mnohdy jsou jejich idealizované představy na hony vzdálené realitě.

IMG_00002341 IMG_00000751 IMG_00000499

Image Česka v zahraničí: Praha – Plzeň – Krteček

V Asii se klade obrovský důraz na vzdělání dětí (zní to jako klišé, ale je to opravdu tak). Všichni se snaží dostat na co nejprestižnější střední školy a mít samé jedničky. Potom ještě do večerní školy (cram school) a na všelijaká doučování. Podotýkám, že opět všichni. Do vzdělání jsou rodiče ochotní investovat nemalé peníze a snem každého Taiwance je, aby se jeho dítě dostalo právě na medicínu. Ve výběru střední a vysoké školy je tu však mnohem menší svoboda. Kariéru mladých Taiwanců totiž většinou určují jejich rodiče.

heaf-2

No, a jak vypadá život takového obyčejného taiwanského studenta medicíny? Předně, daleko více času tráví v nemocnici – až do šesti hodin do večera! A má taky daleko více praxe. Medicína se tu studuje sedm let. Ty první dva roky jsou takové volnější: fyzika, chemie, biologie, angličtina… Od třetího ročníku začínají s anatomií a celou medicínu se pak musí stihnout naučit během tří let, protože v sedmém ročníku mají celý rok praxi v nemocnici, tzv. internship.

IMG_00000838 IMG_00001258 IMG_00001260

vlevo: výhled z našeho pokoje na koleji, vpravo: nemocnice a škola

Co se týče přijímaček, dělají se prakticky ze všeho v celonárodním standardizovaném testu, a podle počtu dosažených bodů si pak lékařské fakulty rozdělí studenty mezi sebou. Nevím sice, k čemu jsou jim na medicínu přijímačky z čínštiny, ale budiž. Podobně, podle skóre u státnic si pak medici vybírají nemocnice pro předatestační přípravu (residency). Zkrátka, všude dobře, doma nejlíp.

Na zábavu tedy studentům moc času nezbývá. Do hospod se tady moc nechodí, zato tu všichni milují karaoke a také japonské komiksy manga. Hrají online hry na iPhonech a poslouchají asijskou pop music (což je opravdu „hudební zážitek“). Nejoblíbenějším sportem je tu baseball a nejoblíbenějším nápojem je pearl milk tea. Je to čaj s mlékem a kuličkami, á la náš bubble tea. Ovšem ty kuličky jsou buď z želé neurčité chuti, nebo z fazolí.

Závěrem bych se chtěla krátce zmínit také o Číně. Letěla jsem totiž s Air China s přestupem v Pekingu, takže jsem na zpáteční cestě strávila ještě čtyři dny chozením po památkách v říši draka. Ale pozor! Přestože se v obou zemích mluví stejným jazykem, jedná se o dvě diametrálně odlišné kultury. Taiwanci jsou až příšerně naivní. Takoví ti asijští turisti, co přiletí do Prahy a hned první den se nechají okrást. Na Taiwanu se totiž nekrade, jedná se o velice bezpečnou zemi. Zato Číňané se ve světě neztratí. A tak, i když je Čína krásná země a určitě bych se tam chtěla podívat znova, po měsíci v taiwanské „utopii“ to byla tak trochu studená sprcha. Ale to by vydalo na samostatný článek.

IMG_00003077 IMG_00002883 IMG_00002990