Velikonoční výtvarná dílna

Velikonoční svátky jsou odjakživa spjaty s malovanými vajíčky, pomlázkou a mnoha dalšími hezkými zvyky. Studentky naší lékařské fakulty se proto rozhodly, že o tradici zdobení vajíček nenechají přijít ani pacienty Fakultní nemocnice v Olomouci a zorganizovaly pro ně velikonoční dílnu.

Akce proběhla ve středu 9. 4. na geriatrickém oddělení a ve čtvrtek 10. 4. se medičky vydaly rozveselit malé pacienty na dětské oddělení. Oba dny panovala velice příjemná atmosféra.

Na geriatrii organizátorka dílničky Jana Uhříková, která ji uspořádala v rámci projektu „Čteme dětem“ pod záštitou Spolku mediků, i její kolegyně zjistily, že se my mladí máme od našich babiček stále co učit, a vyrobily za pomoci různých technik několik krásných vajíček. Ta zůstala na oddělení, aby přispěla k navození velikonoční nálady.

P1380472P1380462

Ve čtvrtek na pediatrii se do tvoření zapojily jak větší, tak menší děti. Některé z nich se tvářily trochu nesměle a nevěděly do jaké techniky se pustit, ale prvotní rozpaky se rozplynuly ihned, co jsme se pustili do prvního společného úkolu, vyrobit z vajíček veselá kuřátka. Studentky, děti, a dokonce některé maminky se chopily vajíček, barev a krepáků a za chvíli už v květináči v jídelně dětského oddělení seděl celý kurník.

P1380477

Při práci jsme si s dětmi povídaly o tradicích, které se na Velikonoce dodržují u nich doma. Všechny nám řekly, že vajíčka zdobívají a holky většinou pomlázkou nějakou tu na zadek, aby byly celý rok zdravé, dostanou. Malý Tadeášek, který byl jediným mužem u celého stolu, mi však řekl, že on s pomlázkou nechodí, ani za maminkou, protože ji má rád a „holky se přece nebijou“!

Po kuřátkách si děti vyzkoušely vajíčka namalovat barvami, polepit krepovým papírem a ti nejtrpělivější i nitěmi. Někteří nadšenci přecenili své síly a výtvory za ně dodělávaly jejich maminky, ty však vypadaly, že trochu odreagování také ocenily. 🙂

Nakonec jsme se vydaly ještě za dětmi, které musely kvůli své nemoci zůstat na svých pokojích a také jsme si s nimi vyrobily vajíčková kuřátka. Absolutně největší radost, jakou jsem viděla, měl malý Mário, když si odnášel své kuřátko, které jsme pojmenovali Pepe, ke své posteli a povídal si s ním jako s kamarádem. 🙂

P1380507P1380498

Veselá odpoledne nám velmi rychle utekla a náležitě jsme si je užily a doufáme, že se nám podaří tuto akci za rok opět zopakovat! 🙂

Pokud byste se chtěli někdy také vydat za našimi malými pacienty, přečíst jim pohádku, vymalovat si s nimi obrázky, nebo si jen tak popovídat a trochu je potěšit, můžete kontaktovat Janu Uhříkovou (2. ročník) na mail uhrikova.jana@seznam.cz.

Máme také skupinu projektu „Čteme dětem“ na facebooku: https://www.facebook.com/groups/627649077286319/?fref=ts

Nové čtenáře vždy uvítáme! 🙂

Tereza Hrabčáková