Vánoční aligátor aneb reportáž z USA

Jsou země a místa na naší planetě, kde myslí jinak. Třeba děti v deltě Mississippi nemají pod polštářkem vánočního sobíka, ale vánočního aligátora a pokud se ho bojí tak se nabízí vánoční langusta nebo želva. Letos sice, pravda, měli v New Orleans více sněhu než my na Sněžce, ale to je výjimka potvrzující pravidlo.

Pravidlem železným však je, že pokud chcete vidět budoucnost medicíny v celé komplexnosti, musíte do USA. Za těmito účely se pořádají pravidelné rituální setkání (rozuměj kongresy) podobně smýšlejících lékařů (rozuměj stejné specializace), které ukazují progresi daného oboru. Nové léky nové postupy, nová vyšetření, až se z toho točí hlava. A taky se točí velké peníze a publikují nová doporučení a pak se otáčejí lékaři, kteří se je snaží naplnit, takže se pak otáčejí pacienti, kteří jsou proháněni spoustou vyšetření.

Bylo otázkou času, kdy v zemi s nejnákladnější zdravotní péčí na světě, někdo řekne slovy Petra Čtvrtníčka: „dost“. Mohli jsme Vám napsat nové guidelines na další z vašich chorob, ale my jsme řekli ne! A vznikla kampaň co naopak nedělat, jak obrousit zvykové právo v medicíně a šetřit náklady, lékaře, ale hlavně pacienty zbytečných zákroků a léků. Musím říci, je to velmi návykové a příjemné číst po letech, co nemusím. A abyste rozuměli, novou kampaň „Volte moudře“

nevymysleli žádní troubové, jsou za ní největší esa amerických odborných společností. Mrkněte na ni, je pro všechny specializace a každá má jen pět bodů.

Pro mne byl letošní kongres návrat ke kořenům medicíny, pracujme efektivně, mysleme a buďme co nejméně úředníky a co nejvíce lékaři. A hlavně, nedělejme nic jen tak, pro jistotu – primum non nocere – se nevtahuje jen na fyzické zdraví, ale i na čas, nervy a peníze nás všech.

Vít Procházka

Autor je lékařem Hemato-onkologické kliniky FNOL, ve volném čase učitelem a vědcem a v dávné historii též Hadem