Nástrahy moderní doby

uvodOd listopadu 2013 olomoucká pobočka IFMSA CZ navštěvuje základní školy s cyklem přednášek „Zdraví v hrsti,“ který interaktivní, hravou formou zvyšuje informovanost dětí a mladistvých o zdravém životním stylu. Jednou z cyklu je i přednáška „Nástrahy moderní doby,“ jež se zaměřuje na rizika konzumace alkoholu a kouření a na prevenci nemocí postihující tuto věkovou skupinu. Jak taková práce s dětmi probíhá, se dozvíte v následujícím článku.

Dne 20.3.2014 jsme navštívili osmou třídu ZŠ Stupkova v Olomouci a hned od první minuty nám bylo jasné, že přednáška bude muset být mnohem flexibilnější, než na jaké jsme z fakulty zvyklí. Čtrnáct „hyperaktivních“ dětí v pubertálním věku se smartphony pod lavicemi by pouhý poslech nezaujal ani omylem. 🙂 A proto hned na začátek jsme je vytáhli z lavic a rozesadili tak, aby nevyrušovali – k tomu jsme si vymysleli hru „Ovocný salát.“ Na přeskáčku jsme je rozdělili na jablka a hrušky a na zavolání si pak museli navzájem povyměňovat místa. Jednoduché, ale účinné 🙂

Poté následoval krátký videoklip vytvořený Fakultou tělesné kultury UP, příhodně nazvaný: „České děti se nehýbou a tloustnou.“ Největší ohlas samozřejmě sklidil cyklista visící na stromě 🙂 , ale bylo vidět, že video děti zaujalo a navnadilo na naši přednášku. A pak už přišla na řadu samotná prezentace v interaktivním formátu prezi.

Prvním velkým tématem, které přišlo na přetřes, bylo kouření. Snažili jsme se dětem vysvětlit, jaká jsou zdravotní rizika spojená s aktivním i pasivním kouřením a co je to závislost a abstinenční příznaky. Abychom si udrželi jejich pozornost, přednášku jsme prokládali nejrůznějšími dotazy:

IMG_20140320_130829„Víte, ze kterého kontinentu pochází tabák?“

„A víte, kdo objevil Ameriku?“

„Co si myslíte o kouření v restauracích?“

Největší odezvu sklidily dle očekávání kuřákovy plíce, asi nejnázornější ukázka škodlivosti cigaret vůbec. Při dotazu zda někteří už mají zkušenost kouřením jsme se samozřejmě nevyhnuli chichotání a několika pubertálních poznámek o „zdravém kouření.“ 🙂

Inu, děti v tomto věku jsou až neuvěřitelně předvídatelné…

Dalším tématem byly nemoci a nádory dětského věku. Udělali jsme menší přestávku, během které jsme vyhlásili soutěž – rozdělili jsme děti do dvou skupin a dali jim za úkol napsat co nejvíce nemocí. Pak následovalo vyhodnocení a menší rozbor. V rámci přednášky jsme se věnovali převážně lymeské borelióze a klíšťové encefalitidě, meningokové meningitidě, mononukleóze a očkování proti rakovině děložního čípku.

IMG_20140320_135137  IMG_20140320_135142

Poté následovalo další video: „Máš koule?“ zaměřené na samovyšetření varlat. Bylo zajímavé sledovat jak na problematiku samovyšetření varlat a prsu reagují kluci a dívky odlišně. Zatímco kluci se většinou červenali a o samovyšetření varlat slyšeli vesměs poprvé, dívky působily mnohem přirozeněji a o samovyšetření prsu už něco věděly.

Problematice prevence rakoviny pohlavních orgánů u dívek, změnám v dospívání, menstruaci, antikoncepci a první gynekologické prohlídce se věnuje další z cyklu přednášek nazvaná „Dívčí koutek“ a momentálně také vzniká „Chlapecký koutek“, k němuž dali popud samotní žáci. Zatímco se dolaďuje koncept, hledají se první, odvážní lektoři – většinu studentů na medicíně tvoří naneštěstí dívky a děti v této cílové skupině jsou přeci jen v některých oblastech stále poměrně stydlivé. Takže budoucí páni doktoři, pokud máte koule, jděte do toho! 🙂

A jako poslední přichází na řadu alkohol, respektive jeho nadměrná konzumace a nedávná metanolová kauza. Říká se, že zakázané ovoce chutná nejvíce, takže nutit puberťáky k úplné abstinenci by bylo jako hrách na stěnu házet. 🙂 Ale hrozba metanolu zaujala úplně všechny a o dotazy nebyla nouze.

IMG_20140320_144512Nakonec jsme dětem rozdali evaluační dotazníky, kde mohli anonymně napsat, zda se jim přednáška líbila nebo ne. Drtivá většina ohlasů byla kladná a bylo z nich vidět, že děti tato problematika zaujala.

A to je hlavním cílem tohoto projektu – hravou formou seznámit školáky s nástrahami moderní doby. Do budoucna je v plánu přednášku rozšířit i o problematiku nástrah v „digitálním světě,“ především o problematiku kyberšikany a zveřejňování osobních údajů na sociálních sítích – časy se mění a dnešním dětem nehrozí nebezpečí už jen v „reálném“ světě.

Pokud máte zájem se do projektu zapojit, neváhejte kontaktovat koordinátorku projektu Ivu Šabršulovou (3. ročník) na e-mail: proskoly.upol@ifmsa.cz

Více informací nejen o tomto projektu najdete na: http://www.facebook.com/IFMSACZOlomouc