Medik roku 2017

Medik roku je soutěž, kterou již třetí rok pořádá společnost Jihočeské nemocnice a.s.. Soutěž se snaží zpopularizovat Jihočeský kraj a nalákat nové lékaře do svých nemocnic. Je určena pro studenty 4., 5. a 6. ročníků všeobecného lékařství a letošní Medik roku se uskutečnil v městě Tábor. Skvělé na této akci je, že vás víkend vyjde asi na 500Kč, protože většinu věcí máte hrazených.

Složení našeho týmu: Eliška Mifková, Jana Uhříková,Barča Macíková, Lukáš Smrček
a já, Martin Stokláska.
V pátek po škole jsme autem vyjeli do Jižních Čech s mezizastávkou v Havlíčkově Brodě (krásné historické město) na kávu a zmrzlinu. Krátce
po šesté hodině jsme dorazili do Hotelu Palcát***, kde bylo ubytováno přes 90 účastníků soutěže.
Na večeři se podávala vepřová pečeně s pepřovou omáčkou a bramborem, po jídle jsme nenuceně konverzovali s ostatními účastníky na bowlingu
a v hotelovém klubu, kde jsme měli také 100Kč útratu od pořadatelů (zbytek na vlastní triko).

Ráno vypukl velkolepý den, každý tým dostal svého průvodce (zdravotní sestřičku), který nás po celý den doprovázel po stanovištích. Organizátoři pro nás připravili celou škálu disciplín. Začínali jsme na radiologii, kde jsme popisovali patologii na RTG snímku plic a dále CT břicha, chirurgické šití, kde se hodnotila kvalita a rychlost stehu.

Zajímavá byla traumatologie, kde jsme na modelu kosti vytvořili zlomeninu s následným provedením osteosyntézy, diagnostika arytmií – 5 EKGéček, likvorologie – určit diagnózu z anamnézy, histologického snímku a výsledků z laborky (dost záludné stanoviště), infektodermatologie – opět anamnéza a fotografie kožních nálezů (100 bodů), periferní kanylace a sestavení infuzního setu (stanoviště, kde měli všichni 100bodů pro zlepšení sebevědomí), simulovaný porod dvojčat, kterému předcházel popis tokogramu (většina týmu to viděla poprvé v životě, díky Lukášovi jsme ovšem uspěli).

Na většině úkolů jsme se podíleli společně, nebo minimálně ve dvojicích. Ovšem vyskytly se i úkoly, kde náhoda hrála velkou roli a to například u resuscitace novorozence, kdy úkol plnili 3 vylosovaní členové týmu. 2 z týmu šli provádět resuscitaci novorozence (každý měl svého prcka) a já měl vyplnit tabulku s APGAR skóre. Ok, fajn, jediné, co jsem věděl, bylo, že nějaká taková věc existuje. Celých
10 minut jsem vymýšlel hodnotící kritéria. Pro to, abych dostal body, musel jsem mít správně celý řádek. Nakonec jsem získal jen 10 bodů z možných 50, ale co už. Kdyby tabulku vyplňovala Eliška, která měla 2 dny po státnici z pediatrie, dopadli bychom lépe.

Pro nás nejzajímavějšími úkoly byly ty technické (i když se nám asi úplně nedařily).
První nás čekala endoskopie s nácvikem ERCP. Endoskop jsme v ruce drželi poprvé a já osobně z toho chytrý moc nebyl.
Dále jsme laparoskopickými nástroji prováděli elektrokauterizaci virtuální tkáně
na monitoru počítače a laparoskopie ještě jednou jako navlékání gumiček na šrouby (nezní to moc zajímavě, ale opak je pravdou (viz foto). A asi nejzábavnější disciplínu připravili lékaři na ORL – brýlemi o 10D jsme se trefovali na cíl.

Celý den jsme si perfektně užili, během soutěže jsme měli přístup k jídlu, ovoci, pití
a kávě. Táborská nemocnice je pěkná. Pro cestu z nemocnice na hotel jsme zvolili pěškobus přes centrum. Historická část Tábora je opravdu krásná, a pokud někdy pojedete do Jižních Čech, určitě se zde zastavte (toto není placená reklama).

Slavnostním večerem provázel Jakub Kohák, který byl výborně vtipný a občas i dost nekorektní. Při vyhlášení vítězů se nebál projevit svůj údiv nad tím, že vyhrály zelené mozky (Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové), tímto jim gratulujeme. Nedělní odjezd nám mírně zkomplikoval defekt pravého předního kola, ovšem popasovali jsme se s tím s úctou. 😀

Každý účastník Medika roku si může vybrat placenou stáž (povinnou
i dobrovolnou) v kterékoli jihočeské nemocnici. Stačí si jen vybrat nemocnici, oddělení a datum.

Příští ročník se uskuteční v Jindřichově Hradci, což si myslím, že je perfektní tip na výlet. Pokud tedy máte rádi výlety, nebo se jen chcete podívat do Jižních Čech, jste týmoví a zároveň soutěživí, není lepší příležitost než právě Medik roku.

Hodně štěstí přeje
M. Stokláska