Kurz chirurgického šití

26Kurz chirurgického šití je projekt IFMSA, původem z Chorvatska. Je určen pro mediky 3.- 6. ročníku a na podzim 2013 se k němu  připojila i naše Olomoucká pobočka. Studenti všeobecného lékařství si tak mohli procvičit základy chirurgického šití, které se učí v rámci předmětů na lékařské fakultě. To vše pod vedením MUDr. Chudáčka a MUDr. Hanuliaka z I. chirurgické kliniky FNOL.

324

Kurz jsme rozdělili do dvou lekcí. V první z nich si studenti na neoprénu vyzkoušeli zacházení s nástroji, uzlování a také základní typy chirurgických stehů – jednotlivý, pokračovací, intradermální, matricový a podkožní. Použily se traumatické i atraumatické jehly.

101214

1920

Druhá lekce pak byla zaměřena na zopakování všech naučených stehů, tentokrát na vepřových nožkách. Tak si studenti mohli vyzkoušet, jaké je šití na materiálu podobnému lidské kůži. Za odměnu a jako tečku na závěr si MUDr. Chudáček připravil chirurgické odstraňování mateřských znamének. Ta na vepřové nožky osobně nakreslil a studenti si je poté zkusili sami odstranit.

61213

2427

Celkově se kurzu zúčastnilo 22 studentů z 3.-5. ročníku včetně koordinátorů projektu. Podle evaluace účastníků se kurz velmi vydařil (viz. dále) a doufáme, že se nám ho podaří znovu zorganizovat.

1625

Velký dík patří pánům doktorům Chudáčkovi a Hanuliakovi za profesionální vedení, trpělivost a ochotu, panu prof. MUDr. Čestmíru Neoralovi, CSc. za umožnění chirurgům projekt vést a za zapůjčení nástrojů, našim sponzorům- firmě B.Braun, firmě Frog, jatkám Bučovice, které dodaly nožičky, ústavu patologické fyziologie za poskytnutí prostor a vypůjčení nástrojů a panu děkanovi prof. MUDr. Kolářovi, Ph.D. a paní proděkance doc. MUDr. Sovové, PhD., MBA. za podporu projektu.

19

Na ukázku několik ohlasů z evaluací:

Lektoři:

JSOU NEJLEPŠÍ!! =)

Velmi přístupní, věnovali se nad míru.

Dobré ukázky šití, uzlů, profesionální přístup.11

Oba dva byli výborní.

Boli ochotní a milí =) moc super.

Profesionálové každým coulem.

MUDr. Chudáček fakt skvelý, veľmi ochotný a milý! 1*

Náplň kurzu:

Bylo to naprosto perfektní, hlavně se člověk konečně naučil něco praktického!! Chtělo by toho mnohem víc takovýchto akcí.

Splnil mé očekávání. Bylo to velmi přínosné. Děkuji.

Další + za ty nožky, jednoznačně splnil mé očekávání.

Mohli bysme na tých nožičkách šiť oba dva dni nie len druhý.

Super. Jsem nadšená. Cítím se být pevnější v kramflecích. Jen doporučuji!

Nešikovnost je moje chyba, budu muset trénovat! Za to nikoho vinit nemůžu… Super to bylo! Víc takových akcí.

Co se nelíbilo, co by se mělo do příště změnit:

Udělala bych více takových akcí a lekcí kolem chirurgie…

Všechno perfektní, změnila bych akorát formu přihlašování. Velký dík organizátorům! =).

Možná kvalitnější nástroje, jinak jen chválím (jehelce, nůžky, skalpel na místě).

Veškeré fotografie dodal Jiří Lapka

Spravte šitie znamienok =)

Nic bych neměnila.

Nič, všetko bolo fakt super! Ďakujeme!!!

Příště kurz alespoň na 10 lekcí! =) Jinak pecka

Přihlašování na kurz. Zvýšit kapacitu studentů, více termínů.

Delší dobu kurzu, i když to asi závisí na možnostech chirurgů

Katka Bradáčová

Aneta Rajdová