Jak se stát praktickým lékařem.

Jak se přehoupnete do druhé poloviny studia, není na škodu začít pomalu přemýšlet o budoucí volbě specializace, zvláště pokud uvažujete o kariéře praktického lékaře. Vzhledem k velmi složité administrativě je nejlépe začít s hledáním školitele již v pátém, či dokonce ve čtvrtém, ročníku.

Praktičtí lékaři odcházejí do důchodu. Praktičtí lékaři vymírají. Praktičtí lékaři jsou ohroženým druhem. Podobné výkřiky lze každou chvíli najít na českých informačních portálech. Článek o tom, proč tomu tak je, by se pravděpodobně zvrhl v celou knihu, proto se tomuto tématu raději vyhnu. Místo toho se zaměřím na to, co by měl student medicíny udělat, aby se mohl praktickým lékařem stát.

prk

Proč se stát praktickým lékařem?

Praktické lékařství je velice specifický obor: o své pacienty se budete starat celý život, vytvoříte s nimi osobní vztahy, budete je jezdit navštěvovat domů… pokud budete mít ordinaci na vesnici, nezřídka budou navštěvovat oni vás, a to klidně i v neděli v noci. Jako praktik budete v mnohem větší míře zavaleni administrativou, pojistkami, důchody, posudky… Až vám mnohdy bude připadat, že místo doktorem jste se stali úředníkem. Proto raději dobře zvažte, zda se opravdu chcete stát praktickým lékařem, nebo zda vás to táhne „do soukroma“, v takovém případě je lepší specializovaná ambulance.

Kdy se stát praktickým lékařem?

To, že praktičtí lékaři stárnou, je všeobecně známý fakt. Vím dokonce o prakticích, kteří ordinují i v 80 a náhrada za ně je v nedohledu. Je tedy nejvyšší čas a o nedostatek pracovních pozic a ordinací se nemusíte obávat…
Bohužel, pro praktické lékaře je mladý školenec většinou jen přítěží, musí ho kontrolovat, vzdělávat a zajistit mu stáže v nemocnicích, no a samozřejmě mu musí dávat plat. Proto velká většina praktiků o žádného školence nestojí, a to i když na to má akreditaci (akreditovaný lékař má o něco vyšší kapitaci). Počítejte tedy s tím, že lékaře, který by byl ochoten vás školit, můžete hledat i několik let. V šestém ročníku je již pozdě.

Kde najdu seznam akreditovaných lékařů?

Nemůžete domluvit s kterýmkoliv praktickým lékařem. Váš školitel musí vlastnit tzv. akreditaci. Na stránkách ministerstva zdravotnictví lze nalézt aktualizovaný seznam akreditovaných lékařů včetně adresy a telefonního čísla. Nezapomeňte se podívat, kdy končí platnost akreditace či zda má doktor akreditaci na celý program a nebo jen na část vzdělávacího programu (tj. zaštiťuje pouze samotnou stáž v ordinaci praktického lékaře, nezajišťuje praxi na dalších odděleních, které musíte absolvovat v rámci kolečka).

Jak získat akreditaci?

Pokud znáte praktika, který je ochoten vás školit, ale nemá akreditaci, bude třeba nejdříve o akreditaci požádat. Žádost se zasílá na ministerstvo a musí obsahovat následující podklady (stručně v bodech):

– Formulář žádosti
– Dotazník k žádosti pro obor všeobecné praktické lékařství
– Kopii diplomu z LF a specializované způsobilosti nebo atestaci z VPL
– Kopii Registrace nestátního zdravotnického zařízení
– Kopii Výpisu z obchodního rejstříku (jen právnická osoba)
– Plán atestační přípravy a smluvní zajištění praxí

Podrobnější rozpis najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví, kde jsou detaily k jednotlivým bodům rozepsány a lze tam stáhnout i vytisknout formulář žádosti a dotazník k žádosti. Takto vyplněnou žádost je třeba odeslat na ministerstvo zdravotnictví a teprve po udělení akreditace vás může praktik začít školit.

Rezidenční místo nerovná se akreditace!

Pozor, tzv. rezidenční místo není akreditace. O rezidenční místo, tj. finanční dotaci, může požádat akreditované pracoviště praktického lékaře. Výběrové řízení na rezidenční místo se koná většinou v únoru až dubnu, takže pokud váš praktik nemá akreditaci, je nutné akreditaci získat ještě před výběrovým řízením na rezidenční místo!!! (V šestém ročníku je tedy takový termín poměrně šibeniční.)
Bližší informace o rezidenčních místech lze najít na stránkách mladých praktiků, ministerstva zdravotnictví a sdružení praktických lékařů. V budoucnu zde možná přibude článek o tom, co je třeba přiložit k žádosti o rezidenční místo.

Lze se praktickým lékařem stát i jinak?

Ano. K praktickému lékařství vedou dvě cesty. Kromě absolvování kmene všeobecného praktického lékařství lze „přestoupit“ i po absolvování interního kmene. Nic vám nebrání v tom začít pracovat na interně, udělat si interní kmen, a až poté si dodělat roční stáž u praktika. Samozřejmě, takovéto „zaječí úmysly“ nesmíte svému budoucímu zaměstnavateli sdělit, proč by někdo zaměstnával a školil někoho, kdo mu za dva roky uteče jinam?

(Popř.: Můžete nastoupit na internu, ale zapsat se do kmene všeobecné praktické lékařství (protože to, do jakého kmene, se zapíšete, je vaše věc, a stáž na interně musíte mít tak jako tak) a získat tedy „další rok“ na hledání školitele.)

Lékaři, kteří již mají atestaci z oboru vnitřního lékařství a urgentní medicína mohou podstoupit zkrácený výcvik v délce 12 (interna) nebo 18 měsíců (urgent). Je tedy možné stát se praktikem až mnohem později.

Aktuální vzdělávací plán naleznete na stránkách ministerstva zdravotnictví. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv možnost, rozhodně se vyplatí ho podrobně prostudovat a zajímat se o změny ve vzdělávacím plánu. V posledních letech se totiž podmínky měnily hned několikrát.

Hodně štěstí v boji s byrokracií!

Zdroje a zajímavé odkazy:

komentáře 2

1. Dobrý den, nevíte prosím jak je to přesně se stážemi k předatestační přípravě pro VPL, když mám hotový int. kmen v oboru vnitřní lékařství ( tzn. 2 měsíce chirurgie, 2 měsíce ARO, 1 měsíc neurologie, 2 měsíce int. JIP, 17 měsíců interna )? Moc děkuji za odpověd.