Do světa snadno a rychle! Část 2. – Ostatní mobility

voyage-autour-du-mondeKromě Erasmus+ existují i další způsoby, jak se vydat na studijní pobyt do zahraničí. Jedná se především o klinické a výzkumné stáže IFMSA, program AKTION, Australian Lions Club, Marienhaus a Freemovers. V tomto článku se těmto programům budeme věnovat podrobněji.

.

Odkaz na první část (Erasmus+): http://www.had.spolekmediku.cz/?p=565

default-other-articleIFMSA stáže:

SCOPE (Standing Committee On Professional Exchange):

– Student se může zúčastnit minimálně od 3. ročníku

– Klinické stáže v nemocnicích, pracovním jazykem angličtina popř. jazyk dané země

SCORE (Standing Committee on Research Exchange):

– Student se může zúčastnit již od 2. ročníku

– Výzkumy probíhají jak v teoretických tak klinických oborech, pracovní jazyk angličtina

Více informací, včetně aktuálních podmínek jazykového testu najdete na stránkách IFMSA CZ.

LOGOAKTION:

– Česko-rakouský program

– Stipendium vydává rakouská strana

– Pro uznání stáže nutno vyplnit Žádost o umožnění absolvování praxe v zahraničí a Smlouvu o umožnění praxe (vyřizuje Pí.Bogdanová)

– Více informací zde

logoLions_01Austrian Lions Club:

– Stáže v rakouských nemocnicích pro studenty 4. a 5. ročníku

– Výzva obvykle koncem března, výběr studentů probíhá na děkanátu LF (znalost němčiny, průměr, sociální stipendium)

– Náklady hrazeny Austrian Lions Club

logo_neu_marienhaus_stiftung_mit_textMarienhaus:

– Stáže v Německu pro studenty 6. ročníku

– Náklady hrazeny německou institucí (hrazeno ubytování a strava)

– Maximálně uznatelná délka praxe v jednotlivých předmětech 6. ročníku (možno kombinovat):

• Gynekologie a porodnictví II – 2 týdny (event. předmět 5. ročníku Praxe z porodnictví a gynekologie – 2 týdny)
  • Chirurgie II – 4 týdny
  • Vnitřní lékařství IV – 6 týdnů
  • Praktické lékařství – 3 týdny
  • Zahraniční lékařská praxe 1, 2, 3 dle délky praxe

Ostatní mobility (pravidelně aktualizovaný seznam nabídek ostatních mobilit):

Free-Movers:

Pokud vám žádná z výše zmíněných nabídek nevyhovuje, existují už jen dvě možnosti: buď doufat, že se v budoucích letech situace změní, nebo vzít situaci do vlastních rukou a zkusit si celou stáž zařídit na vlastní pěst.

Ať už se chcete vydat do Ameriky, Evropy, Asie nebo Afriky, jednou z věcí, které budete bezpodmínečně potřebovat, je jazyková vybavenost. Pokud nevládnete jazykem dané země, určitě se vám bude hodit mezinárodně uznávaný certifikát z angličtiny, ať už některá z cambridgeských zkoušek (FCE, CAE, CPE) nebo TOEFL. Ovšem pozor!

Pečlivě si zkontrolujte, jaký certifikát vaše vysněná univerzita nebo nemocnice uznává. Cambridgeské zkoušky jsou známé pouze v Evropě; při cestě do Ameriky nebo do Asie se vám klidně může stát, že s FCE nebo s CAE narazíte a budete si muset dodělat TOEFL.

TOEFL je taková americká „obdoba“ cambridgeských zkoušek, přičemž největší rozdíl se skrývá v tom, že není členěn na úrovně (v jednom testu jsou otázky pro začátečníky i pokročilé) a že jeho platnost je omezena pouze na dva roky. Cenově pak odpovídá cambridgeským zkouškám. Čím lepší znalost jazyka máte, tím vyšší počet bodů získáte.

Další věcí, kterou budete nejspíš potřebovat, je mezinárodní očkovací průkaz či jiný doklad o povinném očkování. Některé univerzity mohou vyžadovat i titry protilátek, takže je nutné vše začít zařizovat s dostatečným časovým předstihem kvůli možné nutnosti nechat se přeočkovat. Některé země také mohou požadovat mezinárodní certifikát o HIV negativitě.

A jednou z nejdůležitějších věcí jsou kontakty a známosti. 🙂 Velká část studentů General Medicine si svoje letní praxe zařizuje v zahraničí, takže není od věci se jich zeptat, jak to ve světě chodí. Tak jako v českém programu, i hodně „Angličanů“ má rodiče doktory a ti můžou mít vazby třeba právě na vaši vysněnou nemocnici… 🙂

Dobře si zkontrolujte, zda vaše stáž bude placená nebo zdarma… popřípadě zda nebudou platit oni vám 🙂 (I takové země jsou, např. Švýcarsko). Některé nemocnice si pak mohou účtovat poměrně horentní sumy za administrativní poplatky za přihlášku (toto se týká zvláště okolí Londýna). A ujistěte se, že vám přijímací strana může poskytnout ubytování, jinak se celá stáž může značně prodražit. (Pro odvážné je tu pak couchsurfing).

Aby vaše stáž mohla být uznána, musí trvat minimálně jeden měsíc a bude třeba vyplnit Žádost o umožnění absolvování praxe v zahraničí a Smlouvu o umožnění praxe. Pouze takto uznanou stáž je možno zapsat jako Zahraniční lékařkou praxi 1 (10 týdnů), 2 (8 týdnů), 3 (4 týdny). Dále je pak možné praxi zapsat i do Diploma Supplement. V letošním roce bylo stipendium  od LFUP poskytováno pouze IFMSA stážím a studentům zubního lékařství, ale v příštím akademickém roce se může situace změnit.

Poděkování: Chtěla bych poděkovat paní Mgr. Zuzaně Kullové za ochotu a za poskytnutí potřebných informací pro sepsání článku.